Nikolaj Marks - Draailier, doedelzak, nyckelharpa & Webmaster  
Nadat zijn carriere als ballerina en fotomodel mislukte werkte Nikolaj een gewaagd plan uit om alsnog in the spotlights te komen. "Is het niet vanwege mijn fraaie lichaam, dan maar vanwege mijn muzikale uitspattingen", sprak hij hopende op een plaatsje in de lijst van Bekende Nederlanders.

Dat was makkelijk gezegd, maar wat moest hij gaan spelen? Bij gebrek aan beter&fantasie ging hij basgitaar spelen ... in een punkband nota bene. Niet geheel lekker in zijn vel zittend in dit genre vielen hem alras de haren uit en ging hij op zoek naar zijn ware ik ...

 

 

 
 
 
 

... en dat vond hij in 1987 toen hij per toeval op een cursus terecht kwam waar draailieren gebouwd werden. Dat hij nog nooit van die dingen gehoord had, laat staan wist hoe ze klonken, weerhield hem niet om er een te gaan bouwen!

En potjanpielekes, bij de eerste tonen van zijn zelfgebouwde draailier bekroop hem een duister gevoel, "Ojee, ik ben een folkie".

Vol geestdrift stortte Nikolaj zich op de draailier en de folkmuziek. Hij moest en zou alles willen weten en kunnen! En hoe meer hij wist en kon, hoe groter zijn behoefte naar meer! Het duurde daarom niet lang tot hij ook doedelzak wilde gaan spelen .. en dat hebben zijn buren geweten! Dat hij grote vorderingen op beide instrumenten maakte woog niet op tegen de overlast die ze van hem hadden. Vervloekt en verwenst hebben ze hem, maar Nikolaj was niet meer te stoppen!

 

Na de draailier en doedelzak vond Nikolaj weer een uitdaging om zijn tanden in te zetten ... de Nyckelharpa!  Deze uitdaging liep dermate uit de hand dat hij sinds 2005 een eigen atelier heeft waar hij ze bouwd. Lees meer daarover op  www.nyckelharpa.nl